Te-ai intrebat vreodata de ce frunzele au forma pe care o au?
Pentru a lamuri o parte din taina, iti propun un experiment. Alege o bucata de carton sau hartie mai groasa si taie din ea patru forme: (1) un dreptunghi, (2) un cerc si (3 si 4) doua forme de frunze. Cauta un pai sau un furtun mic, indoaie-i capatul si prinde-l cu scotch de una din „frunzele” de hartie – spre exemplu, de cea dreptunghiulara.
Asaza capatul celalalt al furtunului in dreptul unui un robinet si da drumul la apa astfel incat sa picure incet. Observa ce se intampla. Pe „frunzele” de forma rotunda sau dreptunghiulara, apa se aduna pana ce „frunza” se indoaie sau se rupe. Daca frunzele adevarate ar avea aceasta forma, ploaia le-ar strica destul de rau. Pana la sfarsitul unei veri ploioase nu ai mai deosebi frunza unui tei de cea a unui stejar! Insa formele frunzelor adevarate indreapta apa spre anumite puncte, de unde se scurge fara sa faca frunzei nici un rau. Fiecare frunza are propriul ei sistem de canalizare.
Poti repeta experimentul cu frunze adevarate.
In fiecare zi, ai parte nu numai de vreme insorita, ci si de ceva ploaie – uneori doar cateva picaturi, alteori furtuni ingrozitoare. Cineva te inghionteste in autobuz – o picatura se prelinge rece peste buna ta dispozitie. Fratele mai mic ti-a pierdut pixul preferat – inca o picatura. Profesorul sau seful se rasteste la tine – deja se aduna cam multe. Si poate ca vine si o zi in care treci printr-un accident de masina sau cineva drag se imbolnaveste – o furtuna serioasa.
Ce faci cand aceste suvoaie reci se scurg peste tine, amenintand sa te indoaie, sa te rupa? Le lasi sa se adune pana ce tensiunea este insuportabila, pentru ca atunci deodata sa se sparga totul in capul celor din jur?
Gandeste-te azi la un canal de scurgere a tensiunii pe care ai putea sa-l folosesti in viata ta. Poate te vei hotari sa petreci minutele dinainte de culcare in compania Bibliei, sau sa te plimbi cateva minute in jurul casei. Nu uita nici sfatul dat de Domnul Isus in textul acesta:
Matei 6:34 „Nu va ingrijorati dar de ziua de maine; caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei.”
Ingrijorarea te poate distruge. Nu o pastra pentru tine! Dar nici nu o da la altii!
© Viorel Dascalu 2010