Daca ar fi sa-ti folosesti capul asa cum il foloseste ciocanitoarea, fara indoiala ca te-ai alege cu o migrena ingrozitoare! Insa pasarea aceasta are picioarele, coada, gatul si limba special proiectate incat sa strapunga lemnul.
In primul rand, limba este atat de lunga ca se infasoara in jurul creierului inainte de a ajunge in cioc. Pozitia aceasta ciudata, impreuna cu muschii puternici ai gatului, apara creierul ciocanitorii de fiecare lovitura in trunchiul copacului. Muschii puternici ai gatului tin capul rigid, astfel incat fiecare lovitura sa aiba precizie. Iar degetele picioarelor, in loc sa fie trei in fata si unul in spate, ca la majoritatea pasarilor, sunt orientate doua in fata si doua in spate, ceea ce-i permite sa se prinda foarte bine de trunchiul copacului.
De cele mai multe ori, cand o ciocanitoare isi construieste cuibul desprinde cateva aschii si apoi zboara cu ele in cioc pentru a le ascunde undeva departe – poate pentru ca gramada de aschii care ar ramane la baza copacului sa nu dea de gol localizarea cuibului. Deci, daca vezi o gramada de aschii la baza unui copac, inseamna probabil ca ciocanitoarea doar se hranea. In functie de densitatea lemnului, sapatul unui cuib dureaza intre sapte si zece zile.
Interesant este ca ciocanitoarea isi scobeste un cuib nou in fiecare an. Cuiburile vechi sunt repede ocupate de alte pasari si animale si sunt foarte importante ca locuinte intr-o padure. Sunt culcusuri calduroase si adapostite care nu-i costa nici un fel de efort pe locatarii din schimbul al doilea.
Nu crezi ca i-ar fi mult mai usor ciocanitorii sa isi pastreze cuibul pe care si l-a cioplit cu mult efort si pentru anii viitori? Multe alte pasari izgonesc primavara intrusii care ar dori sa le ocupe cuibul in care au clocit anul trecut – dar nu ciocanitoarea! Dumnezeu a gandit lucrurile astfel incat multe vietuitoare care nu pot sa-si sape singure scorburi sa profite de pe urma muncii acestei pasari, chiar daca ea trebuie sa lucreze mai mult.
Nu ai si tu unele talente pe care altii nu le au? Vrei sa le folosesti pentru altii, chiar daca tu va trebui sa lucrezi mai mult? Iata un sfat bun in privinta utilizarii talentelor: „Daca ai un talent, nu-ti face din el provizii pe care sa le imparti cu zgarcenie – foloseste-te de el cu generozitate!”
Fara plata ati primit, fara plata sa dati. (Matei 10:8)
© Viorel Dascalu 2010