Eu ma culc si adorm in pace, caci numai Tu, Doamne, imi dai liniste deplina in locuinta mea. (Psalm 4:8)
Cate ore ai dormit noaptea trecuta? Ce ai visat? Esti odihnit?
Faptul ca dormim aproximativ o treime din viata poate parea o pierdere de vreme, dar somnul este o conditie a supravietuirii. Totodata, el este si o perioada de activitate intensa, plina de evenimente mai putin cunoscute.
Insuficienta somnului duce la oboseala, dezorientare si incapacitate de concentrare. De asemenea, provoaca dureri de cap, ameteli, depresii, agresivitate si iritabilitate. Insomnia continua face ca persoana sa devina vulnerabila la infectii si la contactarea altor boli. O astfel de persoana poate prezenta halucinatii, adica poate auzi, mirosi, vedea, simti lucruri inexistente.
In concluzie, somnul este necesar pentru desfasurarea unei vieti normale.
Pe masura ce adormim, respiratia se atenueaza, inima bate mai incet, iar presiunea sangelui este mai scazuta. Glandele salivare, lacrimare, rinichii si celulele nazale isi diminueaza semnificativ activitatea. Exista, insa, o serie de procese care se intensifica in timpul somnului: creste productia anumitor hormoni, iar cicatrizarea unor rani sau taieturi se accelereaza. Pe parcursul somnului, corpul este ocupat cu vindecarea anumitor afectiuni.
In timpul somnului profund, in majoritatea cazurilor, ne schimbam pozitia pana la 40 de ori. Aceste miscari au grija ca vasele de sange sa nu fie supuse unei presiuni prea mari, iar nervii sa nu fie prea tare presati. Exista anumite faze ale somnului in care ochii se misca in toate directiile, ca si cum ar inspecta rapid imprejurimile. In aceste perioade apar cel mai adesea visele. Pe parcursul unei nopti, somnul profund alterneaza cu aceste faze cam de 4-6 ori. Spre dimineata, somnul profund dispare, trecandu-se treptat la faza de trezire. Incepe o noua zi…
Fie ca dormim, fie ca facem altceva, Dumnezeu vegheaza asupra noastra.
„Cu toate acestea, sa nu suprasolicitam puterea pe care ne-o daruieste El. Noi trebuie sa ne pastram puterea creierului. Daca abuzam de ea, nu vom avea nici o rezerva de care sa ne folosim pe timp de criza.”(Ellen G. White – Letter)
De aceea, Dumnezeu ne ofera posibilitatea unui somn odihnitor si atat de bine pus la punct. Si in aceasta activitate aparent dezordonata se vede mana Maestrului.
Incearca in seara aceasta sa te culci mai devreme, de preferat inainte de ora 22, si roaga-L pe EL sa-ti ofere un vis frumos. Pe maine!
© Viorel Dascalu 2010