De cate ori nu ai fost tu oare bolnav? Ma refer chiar si la „simpla” gripă. Dupa ce te-ai dus la doctor, ai venit acasa cu o reteta care iti promitea ca te vei insanatosi daca vei lua medicamentele la ore regulate. De asemenea, ti-ai dat seama deja ca, la fiecare tip de boala, primesti alt tratament.
In continuare vreau sa-ti spun cate ceva nu despre tratamentele asupra oamenilor, nici despre acelea pentru animale, ci despre unele mai deosebite, tratamentele pentru… pietre.
Tratamentul – sau „ameliorarea” – este procesul de imbatranire estetica a unui mineral, fara a-i schimba semnificativ compozitia chimica sau proprietatile fizice. Adesea, pietrele sunt tratate pentru a li se intensifica sau, din contra, pentru a li se estompa culoarea. Alteori, ele sunt tratate pentru a li se corecta defecte cum ar fi crapaturile si porii.
Colorarea agatelor si a calcedoniei este, probabil, cel mai cunoscut tratament. Pentru a obtine culoarea dorita, esantioanele mai poroase sunt impregnate cu diferiti pigmenti sau coloranti, singuri ori in prezenta acizilor sau bazelor.
O alta varianta ar fi tratarea termica dupa impregnarea cu colorant. Caldura poate intensifica o culoare (cum se intampla in cazul acvamarinului si safirului), o poate slabi (in cazul morionului) sau o poate schimba cu totul (asa cum este posibil la turmalina si zircon). La randul ei, iradierea poate sa intensifice culorile diamantelor, acvama-rinelor, ametistelor si perlelor.
Pentru reparatii partiale sau retusuri, cristalele de minerale sunt impregnate cu diverse uleiuri sau rasini. Unele pietre (de exemplu turcoazele si chihlimbarul) pot fi reconstituite prin omogenizarea fragmentelor, in conditii de temperatura si presiune ridicata. Incluziunile din diamante (adica acele crapaturi pline cu alt tip de mineral sau roca) pot fi distruse cu laserul, dupa care, canalele rezultate sunt umplute cu un fel de sticla ce are indicele de refractie a luminii ridicat.
Sunt situatii cand niste „pietre” tratate fac lucruri extraordinare. Domnul Hristos spune ca Dumnezeu ar putea „trata” niste pietre in asa fel incat sa vorbeasca, sa umble sau chiar sa predice.
„Faceţi, deci, roade vrednice de pocăinţa voastră, şi nu vă apucaţi să ziceţi în voi însivă: „Avem pe Avraam ca tată!” Căci vă spun că Dumnezeu din pietrele acestea poate să ridice fiii lui Avraam.” (Luca 3:8)
Roaga-te lui Dumnezeu ca sa nu mai fii o piatra simpla, ci una cu valoare extraordinara.
© Viorel Dascalu 2011