Probabil ai vazut vreodata un copac, pe marginea drumului, care, in mijlocul verii, avea crengile goale, fara nici o frunza, si asta nu pentru ca era uscat, ci pentru ca frunzele erau mancate de viermi. Aparitia unor animale care trec de barierele ecosistemului lor cauzeaza bioinvazii. Aceste bioinvazii sunt caracteristice fiecarei zone in parte.
Stanley Temple, un ecologist de la Universitatea din Wisconsin, a studiat acest domeniu impreuna cu multi altii. Constatarile au fost urmatoarele: organismele vii care populeaza insulele Galapagos sunt putin adaptate la traiul in comun; pe insula Pinzon, sobolanii negri distrug practic tot puietul broastelor testoase gingant; pe alte insule, porcii salbatici mananca ouale broastelor testoase, iguanelor si broastelor testoase marine verzi, specie aflata pe cale de disparitie.
Pe unele dintre insule, caprele au distrus complet puietul unor specii de arbori, iar pisicile salbatice au mancat cea mai mare parte a soparlelor “de lava”. Micuta furnica rosie a eliminat aproape toate celelalte specii de furnici.
In fiecare dintre cazurile prezentate, o specie care nu s-a dezvoltat in acest ecosistem ameninta una sau mai multe specii autohtone. Aceasta se numeste specie “exotica”.
Astfel de bioinvazii nu sunt caracteristice numai insulelor Galapagos, ci se pot observa in orice alta parte a lumii.
Dar nu numai in lumea naturii exista astfel de invazii, ci si in viata noastra spirituala.
Satana, care ar vrea sa stapaneasca inima fiecarui om, duce o lupta crancena, asemanatoare bioinvaziilor, pentru a distruge orice inima sincera care-L cauta pe Dumnezeu.
De aceea ni se spune:
“Fiti treji si vegheati. Pentru ca potrivnicul vostru, diavolul, da tarcoale ca un leu care racneste, si cauta pe cine sa inghita.” (1 Petru 5:8)
si
“Aruncati asupra lui toate ingrijorarile voastre, caci El insusi se ingrijeste de voi.” (1 Petru 5:7)
© Viorel Dascalu 2012