Hidra de apa dulce este un celenterat, ca si meduza, care isi paralizeaza victima cu ajutorul unei substante toxice, apoi o inhata cu numeroasele ei brate si o inghite. Dar, ceea ce este cel mai interesant, hidra poseda o proprietate mai neobisnuita. Ea se poate regenera. Aceasta insusire o au si unele soparle, care isi refac coada rupta. Insa, la hidra de apa dulce, acest proces este mai spectaculos. De ce? Iti voi explica imediat.
Soparlelor le creste o noua coada in locul celei rupte, o coada care nu are totdeauna aceeasi lungime cu cea initiala, iar acest proces nu se poate repeta la infinit. Dar daca unei hidre i se taie capatul inferior, unde are bratele, fiecare jumatate se reface. In acest fel, vom avea doua hidre cu „tot ceea ce le trebuie”. De asemenea, se pot obtine, folosind aproximativ aceeasi metoda, hidre cu mai multe capete. Si acest lucru se poate repeta de nenumarate ori.
De fapt, prin termenul de regenerare biologii nu desemneaza numai reconstituirea unui organ lezat sau suprimat, ci si proprietatea fundamentala de reproducere a materiei vii. Cicatrizarea ranilor la om, de exemplu, este una dintre formele ei, iar o ramura relativ recenta a medicinii, chirurgia plastica, se intemeiaza pe aceasta proprietate. Ce-i drept, insa, la hidra de apa dulce, regenerarea imbraca formele cele mai spectaculoase, amintind de balaurul din povesti caruia ii cresc la loc capetele retezate.
Sunt foarte multe lucruri care se deterioreaza in timp. Prea putine rezista, iar cele care se strica trebuie refacute. Restauratorii au misiunea speciala de a face ca un anume lucru sa fie cat mai aproape de modul cum era cand a fost facut prima data. Cei mai buni restauratori au grija ca sa nu se cunoasca deloc faptul ca s-a intervenit si s-a modificat lucrul pe care trebuiau sa-l refaca.
Si din punct de vedere spiritual exista oameni care ar vrea sa distruga principii, sa darame standardele si sa arda doctrinele biblice. Dumnezeu nu vrea ca tu sa fii printre distrugatori, ci printre restauratori.
Hotaraste-te acum sa fii de partea lui Dumnezeu si nu colaborator cu diavolul.
„Ai tai vor zidi iarasi pe daramaturile de mai inainte, vei ridica din nou temeliile strabune; vei fi numit Dregator de sparturi, Cel ce drege drumurile, si face tara cu putinta de locuit.” (Isaia 58:12)
© Viorel Dascalu 2012