La un ocol silvic era angajat de mult timp, ca paznic, bătrânul Toma. Într-o zi, a văzut intrând sub niște pietre un șarpe. Nu a trecut mult și a mai venit unul, care a intrat în același loc. Bătrânul și-a dat seama că este un culcuș de iarnă.
De felul lor, șerpii sunt friguroși. Dacă temperatura coboară sub 5 grade C, încremenesc de frig. Dacă apa îngheaţă, mor.
Cuiburile de iarnă sunt locuri în care se strâng mulţi șerpi și așteaptă venirea primăverii. Dacă găsesc un loc bun de iernat, unii șerpi se întorc acolo, ani la rând, chiar de la mari depărtări, dovedind un simţ de orientare asemănător cu cel al păsărilor migratoare.
Bătrânul Toma, după ce s-a încredinţat că nu sunt vipere, ci șerpi de apă, ce și-a zis? Să ridice piatra de deasupra, ca să vadă și el ce este înăuntru. Zis și făcut. Prinde piatra cu ambele mâni, pentru că era grea, și o prăvălește la o parte. Apoi, instinctiv, sare un pas înapoi. Acolo nu era numai un șarpe. În pământ era săpat un culcuș cam cât o minge. Culcușul era plin de șerpi negri, încolătăciţi unul în altul. Erau așa de încâlciţi, încât nu se putea desluși al cui este capul sau coada. În loc să se agite, speriaţi de musafirul nepoftit, șerpii de abia se mișcau, ameţiţi, fără putere. În loc să se împrăștie, parcă se înghesuiau, strângând mai mult ghemul. Bătrânul a numărat zece capete, dar se poate să fi fost și altele, ascunse în ghemul care părea să cântărească trei-patru kilograme. După această numărătoare, bătrânul a așezat lespedea de piatră la loc, apoi a pus deasupra și niște pământ, ca să le ţină de cald.
Dacă vrei să păstrezi firele în cele mai bune condiţii, le faci ghem.
Dacă vrei să ocupi cât mai puţin loc, în lungime, te faci ghem, iar dacă vrei să te încălzești, te faci tot ghem.
Aproape toate animalele folosesc ghemuirea în diverse scopuri.
Căci acolo unde sunt doi sau trei adunaţi în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor. (Matei 18:20)
Adunarea laolaltă aduce multe beneficii: încurajare, sfătuire, mijlocire în rugăciune și învăţare.
Crezi tu că poţi, de unul singur, să te dezvolţi, să capeţi învăţături și să reziști în noianul de ispite?
Fără ajutorul lui Isus, al familiei și al fraţilor din Biserică nu vei reuși prea multe.
[Viorel Dascalu]