Chiar dacă te-aș întreba care este cel mai popular fruct din lume, știu sigur că nu ai ghici. Și știi de ce? Pentru că ai să-mi spui banana, mărul sau portocala, dar nici unul dintre aceste răspunsuri nu este corect.
Cel mai cunoscut, mai răspândit și mai cultivat fruct este… roșia. Bine, dar roșia nu este o legumă? Nu! Exact ca și dovleacul, din punct de vedere botanic, roșia este un fruct și nu o legumă.
Un fruct este partea comestibilă dintr-o plantă care conţine seminţele, în timp ce o legumă este tulpina, frunza sau rădăcina comestibilă a unei plante. De aceea, roșia face parte din categoria fructelor și nu a legumelor.
În fiecare an sunt produse peste 60 milioane de roșii, cu 16 milioane de tone mai mult decât al doilea fruct ca popularitate, banana. Mărul ocupă al treilea loc (cu 36 milioane de tone), apoi portocala (34 milioane de tone) și pepenele (22 milioane de tone).
Primele menţiuni despre cei care au cultivat roșiile ne spun că aceștia au fost aztecii și incașii, prin anii 700. Exploratorii care se întorceau din Mexic au adus roșia în Europa, unde a fost menţionată pentru prima dată în anul 1556.
Roșiile sunt bogate în vitaminele A și C, în fibre, și nu au colesterol. O roșie de mărime medie (148 de grame) are doar 35 de calorii. Mai mult, cercetări medicale recente sugerează că prin consumul de roșii se poate preveni cancerul, datorită substanţei prezente în ele care le dă culoarea roșie (licopen).
Termenul știinţific pentru roșie (sau, mai corect „pătlăgeaua roșie”) este Lycopersicum esculentum. Ea este verișoară cu vânata, ardeiul, cartoful și foarte toxica mătrăgună. În lume există peste 10.000 de varietăţi de roșii.
Să nu crezi că cei care produc roșiile sunt niște leneși. Aratul, semănatul, răsăditul, plivitul, copilitul, stropitul și recoltatul sunt munci destul de grele și solicitante.
Nimic nu iese de la sine.
„Plugarul trebuie să muncească înainte ca să strângă roadele”. (2 Timotei 2:6)
Nimic nu se face fără efort susţinut. Ajută-ţi părinţii la tot ceea ce au de făcut! Apoi, bucură-te de ceea ce va fi rodul muncii tale.
[Viorel Dascalu]