Multe lucruri se spun despre animale. Unele sunt adevărate, altele nu.
De exemplu, s-a observat că toate animalele atinse de albinism sunt mai timide decât celelalte. Cât despre pisici, se știe că acelea dintre ele care au blana pătată în trei culori (alb, negru și galben) sunt femele și nu există în lume nici un motan colorat în acest fel. De asemenea, există pisici cu un ochi albastru și celălalt galben. Despre ele se spune că urechea din partea ochiului albastru este totdeauna surdă, pe când cealaltă este bună. Nu m-am lămurit nici acum dacă acest lucru este adevărat.
Acestea sunt numai câteva dintre lucrurile, adevărate sau false, care se spun pe seama pisicilor.
Întâmplarea următoare îţi va dezvălui un alt „basm”, crezut cu multă putere în trecut. Un om s-a hotărât să-și cumpere o pisică de rasă. A aflat că în oraș exista un magazin unde se vindeau animale de casă. A căutat magazinul și a intrat în el. De la început a fost atras de un pisoi alb ca zăpada, cu ochii albaștri, mari și blânzi. A întrebat cât costă, iar vânzătorul i-a răspuns că nu-i de vânzare, deoarece este o mare raritate.
Pisicul era frumos, într-adevăr, dar nu arăta ca un mare campion al rasei lui, așa că omul s-a hotărât să afle care anume era calitatea excepţională a acelui motănaș, care-l făcea atât de nepreţuit.
Mare i-a fost uimirea când a aflat răspunsul vânzătorului, care i-a spus abia șoptit, ca și când i-ar fi destăinuit o taină mare: „Aude!”. „Cum adică aude? Doar toate pisicile aud!” – se miră omul nostru. Acum fu rândul vânzătorului să se mire: „Cum, dumneata nu știi? Pisicile albe care au ochi albaștri sunt surde. Dintr-o mie abia dacă se găsește una care să audă. Iar aceasta aude! Exemplar rar, de expoziţie. De aceea nu-i de vânzare.” Omul nu a reușit să-l convingă pe vânzător că nu este adevărat acest lucru și a plecat acasă gândindu-se cât de creduli sunt unii oameni, care nu cercetează dacă informaţiile primite sunt adevărate.
Foarte mulţi își argumentează doctrinele cu „stă scris”. Însă, atunci când verifică cu seriozitate suportul biblic pe care l-a invocat, constată că de fapt el nici nu există.
Tu ești pe deplin încredinţat de veridicitatea a ceea ce crezi?
Studiază și argumentează!
„Ferește-te de basmele lumești și băbești. Caută să fii evlavios!” (1 Timotei 4:7)
© Viorel Dascalu 2014