Cine nu a auzit de Bill Gates?
Bill Gates s-a născut în Seattle, anul 1955 și încă de la vârsta de 13 ani, viitorul mare afacerist a demonstrat o pasiune arzătoare față de domeniul progrămarii.
Inovația tehnologică de care ne bucurăm și noi astăzi se datorează imensei contribuții pe care Microsoft a adus-o pe piața calculatoarelor.
Cofondatorul Microsoft şi cel mai bogat om din lume a ţinut în urmă cu câţiva ani un discurs în faţa elevilor unui liceu, cărora le-a oferit 11 lecţii de viaţă. Gates le-a spus celor care îl ascultau cu mare atenţie, că aceste reguli nu le vor fi predate niciodată la şcoală.
Iată care sunt cele 20 reguli de viață pe care Bill Gates le-a oferit copiilor care se pregătesc să pășească în viața reală:
Reguli de viaţă (ascultă emisiunea aici)
(dă click pe scrisul de mai sus şi vei ajunge la emisiunea menţionată)
Regula nr. 1: Ca să ai succes, trebuie să ai energie.
Dacă vrei să atragi succesul în viața ta, să atragi abundența și să ai o viață încărcată de sens, cel mai bine este să îți asumi munca pe care o faci.
Regula nr. 2: Viața nu e dreaptă – obișnuiește-te cu ideea!
În medie, un tânăr obişnuit foloseşte expresia «Nu e drept» de aproximativ 8 ori pe zi. Avem înrădăcinate astfel de expresii în mintea noastră mai ales de la părinţi, dar pe măsură ce înaintăm în vârstă ne dăm seama singuri că aşa e – Viaţa e nedreaptă.
Regula nr. 3: Ieși din turmă!
Dacă vrei să ai o influență asupra turmei, ieși din turmă! Asumă-ți riscuri calculate, chiar dacă la început poate părea că vei da greș.
Regula nr. 4: Muncește din greu!
Nu e fizica quantică: Dacă îți dorești succesul în orice domeniu, evident că trebuie să muncești din greu!
Regula nr. 5: Lumii prea puțin îi pasă de stima ta de sine.
Lumea se așteaptă să realizezi ceva ÎNAINTE de a fi mulțumit de tine însuți.
Regula nr. 6: Creează conștient viitorul!
Folosește-ți viziunea ca să creezi viitorul. Acela pe care ți-l dorești tu, nu unul împrumutat. Crezi în capacitățile tale! Siguranța de sine e foarte importantă în absolut tot ce facem.
Regula nr. 7: Începe de la tine!
Înainte să te naști, părinții tăi nu erau la fel de plictisitori ca acum. Au ajuns așa pentru că au avut de plătit facturi, au avut de crescut un copil și de îndurat toate prostiile pe care acesta le-a spus de-a lungul anilor. Și apropo, ”înainte să salvezi planeta, sau , să te tot pozezi necontenit sau să te plângi de milă, ce-ar fi să-ți faci ordine în cameră?”…să începi să salvezi propria ta personalitate!
Regula nr. 8: Fii conștient că nu vei avea totul deodată!
Nu
vei câștiga 60.000$ pe an de îndata ce părăsești băncile școlii. NU vei fi
vicepreședintele vreunei companii cu telefon în mașină decât atunci când
vei munci pentru asta.
Regula nr. 9: Dacă crezi că profesorul tău e sever, stai să vezi
când o să ai un șef!
Regula nr. 10: Fiți amabili cu tocilarii. Există șansa ca în viitor să lucrați pentru vreunul dintre ei.
Regula nr. 11: Bucură-te de ceea ce faci!
Când iubești ceea ce faci, nu trebuie să muncești o zi în viața ta. Muncește alături de oameni care te inspiră și continuă mereu să atingi obiective noi.
Regula nr. 12: Totul începe de undeva!
A lucra într-un fast-food nu este ceva sub demnitatea ta. Bunicii tăi aveau o altă denumire pentru activitatea asta: o numeau șansă. Lor nu le era rușine să muncească pe un salariu minim pe economie. Lor le-ar fi fost rușine să stea degeaba toată ziua și să vorbească despre nimicuri.
Regula nr. 13: Nu aduce învinuiri!
Dacă o dai în bară, nu e vina părinților tăi, așa că nu te smiorcăi în legătură cu greșelile tale, ci învață din ele.
Regula nr. 14: Cere sfaturi!
Cere sfaturi de la oamenii pe care îi admiri și care știu cine ești și te apreciază. Înțelege-ți slăbiciunile și golurile. Nu îți fie teamă să ceri un ajutor atunci când ai nevoie de el.
Regula nr. 15: înconjoară-te de oamenii potriviți!
Oamenii fie îți distrug succesul, fie sunt cei care te ajută să îl clădești. Daca îți angajezi oamenii nepotriviți sau îți petreci timpul în preajma oamenilor nepotriviți, niciodată nu îți vei crea succesul pe care ți-l dorești. Gasește oameni care să te încurajeze și care să te provoace să devii cea mai bună versiune a ta.
Regula nr. 16: Ce vezi la televizor NU e viața reală.
În viața reală oamenii chiar trebuie să mai plece din cafenele și să meargă la serviciu. În viața reală lumea relaționează și avansează și nu rămâne în spatele unei cutii.
Regula nr. 17: Fumatul nu te face să pari mai cool. Nici părul colorat sau tatuajele. O să-ți dai seama mai târziu.
Regula nr. 18: Bucură-te de tinerețe cât poți de mult!
Da, poate că părinții tăi sunt enervanți, poate că școala e grea, dar va veni o zi când îți vei da seama cât de mult îți e dor de acele momente.
Regula nr. 19: Nu pierde timpul!
Procrastinarea distruge creativitatea. Ca să ai succes în afaceri, trebuie să îți planifici timpul în mod eficient și cât mai divers posibil.
Regula nr. 20: Nu vei trăi pentru totdeauna. Acționează!
„Astăzi, datorită reţelelor de socializare, avem liste interminabile de prieteni. E de-ajuns un click pentru a le împărtăşi tuturor ce gândim, ce simţim, ce mâncăm sau ce citim. Ei bine, dacă tot e la modă să îţi amplifici lista de prieteni, vă invit, dragi tineri să ne includeţi şi pe noi în lista voastră de prieteni.
Promitem să vă fim prieteni până la capăt, chiar dacă o să vă placă sau nu comentariile noastre, promitem să fim vulnerabili şi autentici, promitem să dăm jos măştile pentru ca să învăţăm că e important să fim noi înşine, pentru ca să ne cunoaştem, să ne descoperim punctele tari şi punctele slabe…pentru a creşte, pentru a ne maturiza, pentru a ne bucura de o tinereţe autentică. Dezbateri, recomandări, impresii, portrete, provocări – descoperiţi profilul generaţiei Facebook la emisiunea „Lista de prieteni”! „
Acesta este promisiunea realizatoarei emisiunii: ANCA PORUMB. Emisunea este înregistrată în studioul Radio Vocea Speranţei.