„Voi însă iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine și dați cu împrumut, fără să nădăjduiți ceva în schimb. Și răsplata voastră va fi mare și veți fi fiii Celui Preaînalt; căci El este bun și cu cei nemulțumitori și cu cei răi.” (Luca 6:35)
„Chiar înainte de a face această cerere, Mântuitorul le-a spus ucenicilor Săi: “Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă”. (Matei 5, 44 p. p.) Noi trebuie să-i iubim pe vrăjmașii noștri cu aceeași dragoste pe care a manifestat-o Domnul Hristos față de vrăjmașii Săi, dându-și viața pentru a-i mântui. Mulți s-ar putea să spună: “Aceasta este o poruncă prea grea; pentru că eu vreau să fiu cât se poate de departe de vrăjmașii mei”. Acționând după propriile voastre înclinații, nu veți pune în aplicare principiile pe care le-a dat Mântuitorul: “Faceți bine”, spune El, “celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc, ca să fiți fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni, și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.” Acest pasaj al Scripturii ilustrează un aspect al desăvârșirii creștine. Pe când eram încă vrăjmași ai lui Dumnezeu, Domnul Hristos și-a dat viața pentru noi. Noi trebuie să urmăm exemplul Său.
Trebuie să citez încă din Scriptură: “Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă asupresc și vă prigonesc, ca să fiți fii ai Tatălui vostru care este în ceruri; căci El face să răsară soarele Său peste cei răi și peste cei buni, și dă ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți…. Voi fiți dar desăvârșiți după cum Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit”. (Matei 5, 44-48.) Am fost profund impresionată de aceste cuvinte. Noi trebuie să înțelegem adevărata lor însemnătate. Dacă noi am dori să reprezentăm caracterul Domnului Hristos, ascultând de această poruncă a Sa, atunci s-ar produce o mare schimbare în cei ce fac răul. Multe suflete ar fi convinse de păcătoșenia lor și s-ar converti datorită impresiei pe care o face asupra lor refuzul nostru de a avea resentimente față de faptele rele ale celor stăpâniți de uneltele satanice. Trebuie să ne rugăm și să lucrăm cu hotărâre de partea Domnului. În toate lucrurile care stârnesc sufletul, noi trebuie să ne împotrivim răului și să refuzăm să maltratăm pe cei care fac răul.” (E. G. White – Lucrarea misionară medicală, pag. 253)
E greu să-ţi iubeşti vrăjmaşul. Dar nu este imposibil. Nu a demonstrat-o doar Domnul Hristos. În istoria lumii noastre au fost şi alţi credincioşi care au aplicat această regulă.
Dumnezeu ne poate da puterea de a iubi necondiţionat şi pe cei care ne sunt duşmani. Să-I cerem astăzi această putere! Amin!