Unul dintre monumentele grandioase ce au atins splendoarea geniului constructiv al antichitatii romane este marele amfiteatru din Roma, cunoscut sub numele de „Colosseum”.
Romanii simteau nevoia unui loc creat special pentru a se practica arta actoriceasca, muzica, mimica, dar si pentru celebrarea jocurilor sau spectacolelor specific romane, adica luptelor de sclavi, de prizonieri, de condamnati sau de profesionisti si vanatorilor sau dresurilor de animale salbatice.
Nu exista nici un edificiu destinat acestor scopuri. Se ridicau ocazional in piete esafoduri unde se dadeau reprezentatiile. Pasiunea pentru spectacole si lupte sangeroase, precum si gustul pentru lux, faceau necesara construirea unui edificiu durabil si spatios.
Acestea au fost cauzele care au dus la construirea Colosseumului, care masura 527 m circumferinta si 57 m inaltime. Subsolul arenei era amenajat pentru gazduirea si trimiterea afara a animalelor si oamenilor. De asemenea, arena se putea transforma intr-un vast bazin pentru lupte navale, avand instalatii de aducere si evacuare a apei.
Jocurile organizate cu ocazia inaugurarii au durat 100 de zile. Luptele dintre oameni si animale erau urmate de lupte de gladiatori si apoi de curse. Cu o alta ocazie, cand s-au sarbatorit 1.000 de ani de la fondarea Romei, s-au infruntat 1.000 de perechi de gladiatori, 32 de elefanti, zeci de tigri, peste 50 de lei si multe alte animale. Jocurile durau de la rasaritul soarelui pana la caderea noptii.
Constructia a cunoscut de multe ori deteriorari datorate incendiilor, dar intot-deauna a fost refacuta la aceeasi splendoare.
Colosseumul a servit placerilor barbare ale romanilor pana in sursa de materiale. Travertinul si piatra sa au servit construirii mai multor palate, iar o parte a fost chiar folosita la ridicarea catedralei Sfantul Petru. Abia in secolul al XVIII-lea papalitatea a salvat monumentul unic de la pieire, „consacrandu-l” lui Isus Hristos, in amintirea martirilor crestini care au pierit in acea arena.
Cel mai greu este sa lupti pana la moarte pentru valorile morale. Daca astazi ai fi amenintat cu aruncarea la fiare salbatice sau cu arderea pe rug, ai renunta la pacatele tale favorite? Cred ca de frica mortii ai renunta la nelegiuire. Dar de frica mortii ai renunta si la credinta? Sper sa nu se intample asa ceva.
Voi nu v-ati impotrivit inca pana la sange, in lupta impotriva pacatului. (Evrei 12:4)
Nu uita: libertatea e mai periculoasa decat persecutia!