In anumite regiuni ale globului isi fac simtita prezenta unele fenomene caracterizate a fi cel putin curioase. La inceput au fost puse pe seama imaginatiei populare creatoare de povestiri fantastice si legende sau pe cea a iluziilor optice. Ei bine, insulele-fantoma, caci despre ele este vorba, au aparut in relatarile unor insemnati calatori si geografi inca din jurul anului 1150. De fapt, acestia credeau cu siguranta ca ele exista. De ce atunci sunt numite „fantoma”? Pentru ca, cei care au mers pe urmele lor mai tarziu, nu au gasit nimic in locurile precizate de catre cei dintai pe harti, sau au gasit altele, care nu fusesera mentionate.
De exemplu, vreme de 160 de ani nimeni nu a reusit sa regaseasca insula Bouvet din Atlanticul de Sud, dar a fost pana la urma redescoperita in 1898. Totusi, Atlanticul de Sud se bucura de faima unei regiuni specializate in disparitii de insule. Insula Grande, de pilda, descoperita in 1675 de Roche, n-a mai fost regasita, fiind stearsa in 1820 de pe hartile maritime. La fel s-a intamplat si cu insulele Saxenberg, Thomson, Thomas, Dougherty.
Dar, nu trebuie sa cautam prea departe, pentru ca putem gasi si in Marea Egee (Arhipelagul Santorin) cazuri asemanatoare. In anul 179 i.Hr. a aparut brusc o insula care mai exista si astazi sub numele de Paleo Kameni. Alte doua insule apropiate au aparut in 1573 si 1707, iar in 1866 s-au mai ivit din apa marii alte cateva insule. Se pare ca ultima aparitie a unei insule in aceasta zona dateaza din 1928.
Exista si insule care au fost pricina de conflict. Ca exemplu, in apropiere de Sicilia, s-a descoperit in 1831 o noua insula ce masura 200 m diametru si avea in centru un vulcan fumegand, insula pe care atat germanii cat si englezii au dorit sa si-o anexeze. A aparut astfel un conflict diplomatic, care s-a stins totusi repede, deoarece la numai o luna de la descoperire, insula a inceput sa… descreasca, disparand la fel de repede precum aparuse.
Se pare ca, secretul este detinut de activitatea vulcanica, care are un cuvant hotarator in explicarea aparitiei si disparitiei unor insule – si nu este vorba numai de insule cu dimensiuni reduse, caci in Filipine, in 1871, s-a ivit o insula lunga de 3 km, ce are in centru un munte inalt de 1627 m!
Lucruri ascunse care apar si lucruri vizibile care dispar. Ce lectie putem invata de aici?
Efeseni 5:10-13. Cercetati ce este placut inaintea Domnului, si nu luati deloc parte la lucrarile neroditoare ale intunericului, ba inca mai degraba osanditi-le. Caci e rusine numai sa spunem ce fac ei in ascuns. Dar toate aceste lucruri, cand sunt osandite de lumina, sunt date la iveala; pentru ca ceea ce scoate totul la iveala, este lumina.
Oamenii incearca sa ascunda diverse fapte ale lor. Intr-o zi, fara sa se poata opune, acestea vor iesi la iveala. Ai grija ce faci astazi in „ascuns”!