Imenşi, ca nişte munţi în miniatură, se deplasează prin luxuriantele păduri ecuatoriale… Ce este oare? Trece o turmă de elefanţi, făcând să duduie pământul. Înălţând trompele, ei scot strigăte pătrunzătoare, deschizându-şi drum printre tufe şi copaci.
La Muzeul de Istorie Naturală al Institutului Smithsonian din Washington se găseşte împăiat cel mai mare animal de uscat vânat până în prezent. Este vorba despre un exemplar de „elefant african cu urechi ascuţite”, vânat în 1955 în zona fluviului Cuando, în sud-vestul Angolei. Înălţimea sa până la umeri este de 4 m, lungimea de 10 m, circumferinţa pântecului de 6 m, iar greutatea de 11.000 kg.
Trompa, o prelungire a nasului, este lungă de 2-3 m, deosebit de mobilă, sensibilă şi puternică. Datorită alcătuirii ei speciale, trompa poate să înfăptuiască mai multe acţiuni: serveşte la miros, pipăit, prindere, rostogolire, scormonire şi chiar la apărare, ca un formidabil bici, a cărui greutate de 60-70 kg îi dă o forţă neobişnuită. În acelaşi timp, cu ajutorul celor două tuburi din interiorul ei, elefantul suge între 5-10 l apă. Alături de trompă, un punct de atracţie îl reprezintă colţii săi, incisivii de pe falca superioară, care ating dimensiuni impresionante. Cei mai lungi colţi au fost înregistraţi în 1903 pe teritoriul actualului stat Congo: unul avea 3,49 m, celălalt 3,35 m, iar greutatea fiecăruia oscila în jurul a 100 kg.
Din cauza fildeşului de calitate, elefanţii au fost vânaţi fără cruţare. În prezent ei sunt pe cale de dispariţie, fiind întâlniţi din ce în ce mai rar în Africa şi India. Din această cauză, au fost puşi sub protecţia legii.
Din cele mai vechi timpuri, elefantul a fost îmblânzit. Ba chiar mai mult, istoria relatează surpriza pe care a pregătit-o Hanibal romanilor, apărând la porţile Romei cu o armată călărind pe elefanţi, animale necunoscute până atunci în Italia.
Astăzi, elefanţii (mai ales cei indieni), sunt folosiţi la transport, tracţiune, vânătoare sau ca animale de circ.
Fiecare greutate care ne iese în cale zilnic, ni se pare ca un elefant.
Dumnezeu este gata să ne ajute în mutarea acestor munţi, dacă noi îi cerem lucrul acesta. Roagă-te pentru minunea aceasta în fiecare zi din viaţa ta!
Marcu 11:23 Adevărat vă spun că, dacă va zice cineva muntelui acestuia: „Ridică-te şi aruncă-te în mare”, şi dacă nu se va îndoi în inima lui, ci va crede că ce zice se va face, va avea lucrul cerut.