Libertatea este şi o stare, este şi un proces. Noi ne găsim în starea de a alege între diverse posibilităţi. Se spune că libertatea unui individ merge doar până acolo unde, prin anumite acţiuni sau fapte, este afectată libertatea altui individ sau libertatea unui grup de persoane (mai mare sau mai mic).
Dacă înţelegem libertatea în sens absolut ca fiind capacitatea omului de a face ceea ce vrea în orice împrejurare şi faţă de oricine, putem să ajungem la ceea ce constatăm uneori în lumea contemporană că, în numele libertăţii şi în numele conştiinţei, unele persoane fac ceea ce le taie prin cap să facă. A fi liber nu înseamnă a fi pur şi simplu spontan.
Libertatea este o funcţie a persoanei care nu ţine de un fel de instinct fundamental, ci ţine înainte de toate de orientarea axiologică a persoanei, de valorile pentru care aceasta a optat. Dacă avem acel liber arbitru, funcţie datorită căreia ne determinăm spre realităţi contrare, spre bine sau spre rău, creştinismul vine cu alt punct de vedere şi spune că liberul arbitru nu este dovada libertăţii autentice a omului.
Liberul arbitru, înţeles în contextul religios, se manifestă nu atât ca alegere între bine şi rău, ci ca alegere între diverse modalităţi de înfăptuire a binelui sau ca alegere între bine şi mai bine. Libertatea morală (sau liberul arbitru) nu este un absolut al individualităţii umane, ci o funcţie a spiritului uman, ca toate celelalte funcţii ale spiritului. Ca şi acestea, ea însăşi se află într-un proces de împlinire, de desăvârşire. Împlinirea ei va fi în alegerea între diversele modalităţi de a realiza în mod conştient binele şi în alegerea între bine şi mai bine.
Ce este libertatea şi ce spune Biblia despre acest drept?
(dă click pe scrisul de mai sus şi vei ajunge la emisiunea menţionată)
„Astăzi, datorită reţelelor de socializare, avem liste interminabile de prieteni. E de-ajuns un click pentru a le împărtăşi tuturor ce gândim, ce simţim, ce mâncăm sau ce citim. Ei bine, dacă tot e la modă să îţi amplifici lista de prieteni, vă invit, dragi tineri să ne includeţi şi pe noi în lista voastră de prieteni.
Promitem să vă fim prieteni până la capăt, chiar dacă o să vă placă sau nu comentariile noastre, promitem să fim vulnerabili şi autentici, promitem să dăm jos măştile pentru ca să învăţăm că e important să fim noi înşine, pentru ca să ne cunoaştem, să ne descoperim punctele tari şi punctele slabe…pentru a creşte, pentru a ne maturiza, pentru a ne bucura de o tinereţe autentică. Dezbateri, recomandări, impresii, portrete, provocări – descoperiţi profilul generaţiei Facebook la emisiunea „Lista de prieteni”! „
Acesta este promisiunea realizatoarei emisiunii: ANCA PORUMB. Emisunea este înregistrată în studioul Radio Vocea Speranţei.