Alegerile din tinerețe au efecte pe termen lung. Ceea ce hotărâm la vârste mai fragede ne poate pecetlui viaţa. Orice schimbare care trebuie făcută mai târziu poate fi dificilă sau chiar imposibil de făcut.
De exemplu: în pomicultură – una este să corectezi tulpina unui pomişor fraged şi cu tulpina maleabilă şi alta este să încerci să îndrepţi ditamai copacul cu o tulpinp groasă şi dură. Ceea ce înveţi şi decizi în copilărie, adolescenţă şi tinereţe are repercusiuni serioase de-a lungul vieţii.
„Se spune că, în copilărie, scepticul Hume a avut o credinţă vie în Cuvântul lui Dumnezeu. Odată, pe când se afla într-un cerc de discuţii, i s-a încredinţat rolul de a prezenta argumente în favoarea necredinţei. El a studiat cu zel şi perseverenţă, iar mintea lui ascuţită s-a umplut de sofismele scepticismului. Nu după mult timp, a ajuns să creadă în acele învăţături înşelătoare şi întreaga sa viaţă de mai târziu a purtat amprenta întunecată a necredinţei.” – ST, 11 octombrie 1910. (CG 196)
Toţi oamenii au fost cândva tineri. Fiecare persoană, în tinereţe, a avut de luat decizii.
Cu toţii avem de făcut alegeri. Vrem, nu vrem, după ce alegem, vom simţi şi efectele deciziilor noastre.
Să vedem câteva decizii ale unor tineri din Biblie. Să luăm lecţii din viaţa lor şi să privim la efectele alegerilor lor.
Tinerii din Biblie (prima parte) (ascultă emisiunea aici)
(dă click pe scrisul de mai sus şi vei ajunge la emisiunea menţionată)
„Astăzi, datorită reţelelor de socializare, avem liste interminabile de prieteni. E de-ajuns un click pentru a le împărtăşi tuturor ce gândim, ce simţim, ce mâncăm sau ce citim. Ei bine, dacă tot e la modă să îţi amplifici lista de prieteni, vă invit, dragi tineri să ne includeţi şi pe noi în lista voastră de prieteni.
Promitem să vă fim prieteni până la capăt, chiar dacă o să vă placă sau nu comentariile noastre, promitem să fim vulnerabili şi autentici, promitem să dăm jos măştile pentru ca să învăţăm că e important să fim noi înşine, pentru ca să ne cunoaştem, să ne descoperim punctele tari şi punctele slabe…pentru a creşte, pentru a ne maturiza, pentru a ne bucura de o tinereţe autentică. Dezbateri, recomandări, impresii, portrete, provocări – descoperiţi profilul generaţiei Facebook la emisiunea „Lista de prieteni”! „
Acesta este promisiunea realizatoarei emisiunii: ANCA PORUMB. Emisunea este înregistrată în studioul Radio Vocea Speranţei.