„Nu întoarceţi nimănui rău pentru rău. Urmăriţi ce este bine, înaintea tuturor oamenilor.” (Romani 12:17)
A întoarce rău pentru rău înseamnă a ne răzbuna.
RĂZBUNÁ, răzbún, vb. I. I. 1. Refl. și intranz. A-și face singur dreptate, pedepsind pe cel de la care a suferit un rău, o nedreptate. ♦ A-și vărsa focul, mânia, necazul pe cineva. 2. Tranz. A da satisfacție cuiva care nu este în măsură să-și facă singur dreptate, pedepsind în numele lui pe cel de la care a suferit un rău. ♦ A răscumpăra (4). II. (Pop.) 1. Refl. (La pers. 3) A se face vreme bună, a se lumina, a se însenina. ♦ (Despre nori) A se împrăștia. 2. Tranz. (În expr.) A răzbuna (pe cineva) de inimă sau (refl.) a i se răzbuna (cuiva) inima = a (se) înveseli. – Pref. răz- + bun. (sursa: DEX 2009)
Ne stă în fire să plătim cu aceeaşi monedă. Este normal să strigăm dacă ni se strigă, să urâm dacă suntem urâţi, să batjocorim dacă suntem batjocoriţi, să lovim dacă suntem loviţi şi aşa mai departe.
Doar că răzbunarea nu rezolvă nimic.
„… Niciodată răzbunarea n-a cucerit pe vrăjmaș. Un temperament bine reglat exercită o influență bună peste tot în jur, dar “omul care nu este stăpân pe sine este ca o cetate surpată și fără ziduri.” (E. G. White – Mărturii pentru comunitate, vol. 4, pag. 367)
„Răzbunarea nu poate aduce nimic altceva decât răul — Este cu mult mai bine să suferim datorită unei acuzații false decât să ne supunem pe noi înșine torturilor provocate de dorința de răzbunare împotriva dușmanilor. Spiritul urii și al răzbunării își are originea în Satana și nu poate aduce nimic altceva decât răul celui ce îl cultivă. Smerirea inimii, acea smerenie care este rodul rămânerii în Hristos, este adevăratul secret al binecuvântării: “Domnul slăvește pe cei nenorociți, mântuindu-i”. (Psalmii 149, 4.) — Thoughts from the Mount of Blessing, 17 (1896).
Cum să răspundem la provocări — Cei care se enervează ușor să refuze să răspundă atunci când le sunt adresate cuvinte care îi deranjează. Să se îndrepte spre Domnul în rugăciune, cerându-I să le arate cum să lucreze pentru sufletele care pier în păcat. Cel care perseverează în lucrarea încredințată va fi atât de pătruns de Spiritul lui Dumnezeu, încât comportamentul, vocea și întreaga lui viață vor fi o revelare a lui Hristos. Încercați aceasta, fraților, încercați. Răstigniți-vă eul, în loc de a căuta să vă răstigniți frații. “Dacă voiește cineva să vină după Mine”, a spus Domnul Hristos, “să se lepede de sine, să-și ia crucea și să Mă urmeze”. (Matei 16, 24.) — Letter 11, 1905.
Mânia întâmpinată prin tăcere — În tăcere sălășluiește o putere miraculoasă. Când vi se adresează cuvinte pripite și jignitoare, nu răspundeți. De obicei, răspunsul dat unei persoane înfuriate are efectul unei biciuiri, care produce o mai mare dezlănțuire a furiei. Dar mânia întâmpinată prin tăcere se risipește îndată. Creștinii trebuie să-și înfrâneze limba, hotărându-se în mod ferm să nu rostească cuvinte pripite și aspre. Dacă își controlează vorbirea, ei vor putea fi biruitori asupra oricărei încercări a răbdării pe care sunt chemați să o suporte cu succes. — The Review and Herald, 31 octombrie, 1907. (Messages to Young People, 135, 136.)” (E. G. White – Minte, Caracter şi Personalitate, vol. 2, pag. 522)
Să cerem putere lui Dumnezeu ca la fiecare provocare, indiferent din partea cui ar veni, să nu răspundem prin răzbunare.
Apostolul Pavel ne oferă secretul pentru a putea rezista tuturor formelor de agresiune sau provocărilor care vin peste noi: „Urmăriţi ce este bine, înaintea tuturor oamenilor.”
Să nu mai fim reactivi. Din contră, să fim proactivi determinând binele şi pacea! Dumnezeu să ne ajute! Amin!
Rom.12:21
Nu te lasa biruit de rau, ci biruieste raul prin bine. Procedand asa vom avea de castigat.