Se spune destul de des că „dragostea trece prin stomac”. Sigur ai auzit şi tu această afirmaţie.
Să fie oare adevărat? Există vreo legătură între iubire şi sistemul digestiv?
Psihologii de la Universitatea din California au stabilit o legătură între mâncare și romantism. Ei au luat mai multe tinere cu masa corporală normală, pe care le-au ținut opt ore nemâncate. Fiecărei tinere i s-a scanat creierul înainte și după masă. După ce au mâncat, tinerele au devenit mult mai receptive la fotografii prezentând cupluri ținându-se de mână sau îmbrățișându-se. De asemenea, tinerele care în trecut ținuseră diete s-au dovedit a fi mai receptive la romantism decât celelalte. (Sursa: https://www.gandul.ro/magazin/studiul-care-confirma-zicala-ca-dragostea-trece-prin-stomac-14678219)
Se desprind două concluzii majore:
- foamea poate fi o cauză a neînţelegerilor din familie;
- regimul alimentar disciplinat (dieta) poate amplifica dragostea.
Multă vreme s-a crezut că romantismul crește direct proporțional cu bogăția de alimente şi grăsimea lor. Dar, în ultima vreme, oamenii de știință au început să demoleze acest mit. S-a dovedit că o masă copioasă trimite mai degrabă spre somn decât spre intimitate, iar obezitatea cronică inhibă apropierea dintre parteneri.
Înțeleptul Solomon, cu aproape 3000 de ani în urmă, spunea: „Mai bine un prânz de verdețuri și dragoste, decât un bou îngrășat și ură.” (Proverbe 15:17)
Sunt sigur că regele evreu ştia foarte bine ce spune. Pe masa lui era mâncare din belşug şi în jurul lui roiau o mie de femei. Dar, la curte, dragostea adevărată era prea rară.
Ideea din proverb se repetă apoi cu alte cuvinte: „Mai bine o bucată de pâine uscată, cu pace, decât o casă plină de cărnuri, cu ceartă!” (Proverbe 17:1)
Decât să ai pe masă un „bou îngrăşat” care a strivit dragostea, mai bine savurează o salată de crudități care va genera iubire şi înţelegere între parteneri. Eu aşa fac… şi merge! Nu vrei să încerci şi tu?