Gandeste-te putin la vietuitoarele despre care stii ca locuiesc in zone desertice. Probabil ca iti vin in minte serpi, camile, diverse insecte. Dar ce zici de pasari? Pasari care cuibaresc in desert. Pasari care isi cresc puii la mare departare de orice sursa de apa. Aceste pasari uimitoare sunt gainusele de pustiu.
Vei fi si mai surprins sa afli ca aceste pasari cu un colorit cafeniu au aparut de cateva ori si la noi in tara, si inca in numar destul de mare. Daca sursele de apa din zona unde locuiesc seaca din cauza unei mari secete, gainusele se aduna in stoluri uriase si pleaca in cautarea unui loc mai bun de trai.
Romania a avut parte de astfel de mari invazii in anii 1859, 1863, 1888 si 1908.
Pentru ca traiesc in tinuturi atat de aride, procurarea apei este cea mai importanta activitate a zilei pentru gainusele de pustiu. Dimineata si seara, stoluri numeroase zboara pe distante foarte mari catre sursele de apa – adesea, multe sute de kilometri.
Insa ce se intampla cu puii gainusei care nu pot inca zbura? De unde isi dobandesc ei apa necesara cresterii? Apa continuta in semintele sau plantele de desert sau in putinele insecte cu care se hranesc nu este suficienta. Si atunci? Multa vreme, aceasta a ramas o mare enigma.
Pentru a afla raspunsul, timp de 70 de ani cercetatorii au urmarit comportamentul gainuselor de pustiu in deserturile unde locuiesc. Iata ce au aflat:
Cand pasarile adulte, insetate, ajung la sursa de apa, intra in apa pana la piept pentru a bea. Apoi, intr-un zbor rapid, se intorc in mijlocul desertului la puii care le asteptau nerabdatori. Puii se reped asupra lor, isi infig ciocurile in penajul imbibat cu apa al parintilor si sorb pentru a-si potoli setea. Penele de pe abdomenul gainuselor de pustiu sunt astfel alcatuite incat absorb apa ca un burete. O gainusa poate absorbi 25-40 ml de apa, din care pierde cam jumatate in timpul zborului.
Dar este si un altfel de apa, mult mai pretioasa.
Ioan 4:14 „Dar oricui va bea din apa, pe care i-o voi da Eu, in veac nu-i va fi sete; ba inca apa, pe care i-o voi da Eu, se va preface in el intr-un izvor de apa, care va tasni in viata vesnica.”
Dimineata si seara, cand iti potolesti setea apropiindu-te de Izvorul vietii, acumulezi in piept apa vie. In timpul zilei, cei insetati din jurul tau vor putea sa se adape cu apa aceea dulce.
© Viorel Dascalu 2010